torstai 9. tammikuuta 2014

YLEn hyvät "olümpialaiset"

Sotshin talviolympialaisiin on aikaa vain kuukauden päivät. Vuosi 2014 tarjoaa urheilufriikeille jälleen paljon mielenkiintoista seurattavaa. TV:n maksukanavat ovat profiloituneet yksittäisten lajien tai sarjojen näyttämiseen, mutta onneksi YLEn hallussa on edellen oikeudet suomalaisten kannalta tärkeimpiin arvokisoihin, kuten Rio de Janeiron olympialaisiin 2016 sekä ensi kesän jalkapallon MM-kisoihin.

"Urheilun arvokisat on näytettävä vapailla kanavilla" - Paavo Arhinmäki

Urheilun seuraaminen on siirtynyt vauhdilla myös verkkoon. YLE on pysynyt hienosti tässä muutoksessa mukana ja panostaa jo nyt laaja-alaisesti sähköisiin ja sosiaalisiin medioihin. Perinteinen printti voi rauhassakeskittyä paikalliseen tekemiseen, eikä sunnuntain formulakisoja onneksi enää puida maanantain maakuntalehdissä.

Internet, Facebook, Twitter ja YLE Areena täydentävät perinteistä tv:tä. Mutta mikähän palvelu on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenestä toiseen, eikä sitä juurikaan ole tarvinnut kehittää? Helpotetaan hiukan... Se perustettiin vuonna 1981 palvelemaan lähinnä kuulovammaisia. Aivan oikein - teksti-tv! NHL-friikki pystyy unissaankin näppäilemään kauko-ohjaimeen numerot 2-3-5. Eipä näitä numeroita "kakesta" enää muuten erotakaan. Sen verran ne ovat "änärifanin" peukalon alla kuluneet.

Helmikuussa alkaa kotikatsomoiden laittaminen olympiakuntoon. Samoin kisoihin valmistautuva toimittajakunta virittelee itsensä huippuiskuun. Kahden viikon rypistys vie mehut kokeneestakin kisakävijästä.

"Sana olympia lausutaan y:llä ja yhdellä p:llä" - Anssi Kukkonen

Anssi Kukkonen kertoi marraskuussa Puoli seitsemän -ohjelmassa, kuinka vuonna 1961 urheiluselostajakurssin pääsykokeissa piti lukea ääneen seuraava teksti: "Suomen olympiakomitean jäsen Erik von Frenckell..." Lähes neljästäsadasta hakijasta tippui suurin osa pois pelistä jo ensimmäisen lauseen puolivälissä. Osa s- tai r-vian vuoksi, mutta suurin osa ei osannut lausua oikein sanaa "olympia". Suomalaisemmat versiot tästä ovat yleensä "ölympia" tai "olumppia".

Monikohan urheilutoimittajista läpäisisi kyseisen testin nykyään? Pieni kertaus olisi varmaan paikallaan.